Advies bij kinderwens

Advies bij kinderwens Geef jezelf en je kind de beste start

  • Eet gezond en beweeg voldoende
  • Gebruik 0,4 of 0,5 mg foliumzuur per dag. Start hiermee een maand voordat je stopt met anticonceptie.
  • Stop vanaf het moment dat je zwanger wil worden, of liefst al eerder, met roken, het gebruik van alcohol en drugs.
Afbeelding
Uitgebreide informatie over adviezen bij kinderwens

Adviezen bij kinderwens

Foliumzuur
Foliumzuur is een vitamine die de kans verkleint dat jullie kind met een open ruggetje geboren wordt. Het advies is om een maand voordat je zwanger wordt te beginnen met het gebruik van foliumzuur. Begin dus met slikken een maand voordat je stopt met de pil of andere vorm van anticonceptie. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is 0,4 of 0,5 mg foliumzuur. Blijf dit gebruiken totdat je minimaal 10 weken zwanger bent.

Roken - alcohol - drugs
Iedereen weet dat roken, alcohol en drugs schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Omdat alles wat jij eet, drinkt of doet, al voor de zwangerschap bepalend is voor de gezondheid van jullie kind, is het belangrijk om niet meer te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken vanaf het moment dat je stopt met het gebruik van anticonceptie. Dit geldt overigens ook voor je partner.

 
 

Sigaretten bevatten schadelijke stoffen, die de doorbloeding van de placenta (moederkoek) verminderen. Hierdoor groeit de baby minder goed en zijn kinderen van rokende moeder vaak kwetsbaarder omdat de longen zich vaak minder goed ontwikkelen. Meeroken heeft ditzelfde effect. Wil je stoppen met roken, informeer dan bij je huisarts naar de mogelijkheden die jou daarbij kunnen ondersteunen.

Alcohol tijdens de zwangerschap kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor de baby. Drink voor en tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft geen alcohol.

Drugs zijn schadelijk, zeker voor een ongeboren kind. Stop geruime tijd voor het zwanger worden met het gebruiken van drugs. Mocht je vlak voor of tijdens de zwangerschap drugs hebben gebruikt, vertel ons dat dan zo snel mogelijk, zodat wij de juiste medische zorg kunnen bieden.