Miskraam

Miskraam

Helaas loopt het niet altijd zoals gehoopt en eindigt de zwangerschap soms in een miskraam. Een miskraam is het verliezen van een niet levensvatbare zwangerschap, meestal door een chromosomale afwijking. Ook tijdens deze verdrietige periode zijn wij er voor jullie om je te informeren en te begeleiden.

Indien je bloedverlies hebt tijdens de eerste weken van de zwangerschap, betekent dit niet direct dat je een miskraam krijgt. De innesteling of een gesprongen vaatje van de baarmoedermond kunnen ook tijdelijk wat bloedverlies geven. Heb je bloedverlies, neem dan altijd contact met ons op. Indien het qua termijn mogelijk is, zullen we samen een geschikt moment plannen om door middel van een echo de zwangerschap te beoordelen. Heel vroeg in de zwangerschap is het alleen niet altijd mogelijk om hier duidelijkheid over te krijgen. Vanaf ongeveer 7 weken kan dit vaak wel. We begrijpen dat bloedverlies onzekerheid geeft en zullen altijd proberen jouw onzekerheid zo snel mogelijk weg te nemen.

Mocht het toch een miskraam blijken, zullen wij jullie verder begeleiden of, indien nodig, een afspraak maken bij de gynaecoloog.

Bel ons altijd als er sprake is van

  • Veel bloedverlies; als je elk kwartier (of eerder) je maandverband moet wisselen
  • Hevige buikpijn
  • Koorts ( rectale temperatuur >38.0)

Bel altijd bij onzekerheid en vragen. We helpen jullie graag door deze lastige periode heen.

Een miskraam staat een nieuwe zwangerschap niet in de weg. Wel zijn weer zwanger worden en de eerste weken van een nieuwe zwangerschap erg spannend. Meld je bij een nieuwe zwangerschap vroeg aan, zodat we de eerste echo wat eerder in de zwangerschap kunnen plannen. Na deze eerste echo kijken we samen hoe we jullie door deze onzekere eerste weken heen kunnen helpen.

Onthoud vooral: bij elke zwangerschap heb je 90% kans dat het goed gaat en indien de echo bij acht weken goed is, stijgt die kans naar 97-98%.

Afbeelding